Van Vesting tot Mosselstad
Van vesting tot Mosselstad . In 1505 is Philippine gesticht in een pas ingedijkte polder in een gebied van slikken en schorren. Philippine was geen plaats van betekenis maar lag strategisch gunstig aan de doorvaartroute naar de achterliggende Vlaamse steden. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd omstreeks 1583 door de Spanjaarden een schans aan de zeekant gebouwd. Na het vertrek van de Spanjaarden is de schans in de zeventiende eeuw tot een 'Staatse vesting uitgebouwd.
Binnen de vesting, die in de zeventiende en achttiende eeuw een flinke oppervlakte besloeg, lagen soms tot wel 200 man gelegerd. Zolang er garnizoenen waren, leefde de burgerij die binnen de vesting woonde er goed van. Het openbare leven was feitelijk in deze eeuwen voornamelijk geënt op de aanwezigheid van militairen. Na het vertrek van de militairen bracht de negentiende eeuw grote veranderingen met zich mee voor de bevolking. Tot dan toe was de visserij van geringe betekenis geest. Op bescheiden schaal werden onder meer mosselen aangevoerd. Wel waren er contacten met de vissers uit het naburige (nu Belgische) Boekhoute.
De haven van Philippine werd ook de losplaats van de vissers van Boekhoute. Zo werd Philippine steeds belangrijker voor het mosselbedrijf. Gunstig was ook dat er voldoende kweek-, bewaar- en verwaterplaatsen in de nabijheid waren. Het ging goed. In 1895 bijvoorbeeld bestond de vissersvloot uit 89 grote vaartuigen en 50 roeiboten met de letters PI als herkenningsteken. In het topjaar 1911 werden meer dan 130.000 balen mosselen gelost.
Het overgrote deel van de bevolking vond destijds zijn bestaan in de mosselnering. De negentiende eeuw was echter ook de eeuw van de landaanwinning door inpolderen van het schorren- en slikkengebied. Daardoor nam de oppervlakte voor de mosselcultuur af en werd de toegang tot de haven door verzanding moeilijker. In 1952 werd de Braakman gesloten; het betekende het definitieve einde van de mosselcultuur. Het ingepolderde gebied werd bestemd voor akkerbouw. Na 1950 verrezen in de nieuwe polders woonwijken voor de groeiende bevolking van Philippine. De mossel blijft een belangrijke werkgever door de 8 mosselrestaurants waar vele duizenden - vooral Belgische gasten jaarlijks komen genieten van een mosselmaaltijd "op echte Philippiense wijze! De vestingstad werd mosselstad.